Az Arcanum varázslóbirodalma az egykori mugli Habsburg birodalom területén helyezkedik el. Nyugatról a német, dél-nyugatról a vatikáni, dél-keletről a török, északról a Hansa, keletről pedig az orosz varázslóközösség határolja.

A Birodalom vezetője az Imperator, ki abszolút hatalommal rendelkezik minden alattvalója felett. A pozíció akkor szabadul fel, ha birtokosa meghal, vagy lemond, mely esetben az Archonok Tanácsa választja ki utódját saját soraiból.

Az Arcanum 13 tartományból áll, melyek mind különálló vezetéssel rendelkeznek. Ezen egyszemélyi vezető rangja Archon, s tartományában a birodalmi törvények által nem korlátozott ügyekben teljes hatalommal bír. A tartományurat a tartomány aranyvérű családjai, illetve az alacsonyabb rangúak közössége választják, jelölhető bárki, aki a tartományban él.

2122

Varázsló

13

Tartomány

29

Aranyvérű család

A tartományok közül hat erősebb, gazdagabb, területileg nagyobb, melyek családjai jelentősebb befolyással rendelkeznek a birodalomban, hét pedig kisebb, gyengébb, ahol kevesebb varázsló él, így relatív hatalmuk általában eltörpül az előzőekéhez képest.

Provinciae Maiore: Ausztria, Bohémia, Galícia, Pannonia, Szlavónia, Transylvania
Provinciae Minore: Bánság, Bosznia, Dalmácia, Krajna, Morávia, Szilézia, Tirol

A következőkben felsoroljuk a tartományok jelenlegi Archonjait.

Ausztria
Imperator Radulfus
Bohémia
Nicolaus von Drazice
Galícia
Jan Copernicus
Pannónia
-
Szlavónia
Damir Mesić egyetemi rektor
Transylvania
Hans von Wohlgemuth
Bánság
Krasnics Sándor
Bosznia
Emir Jelavić
Dalmácia
Erdődy Péter
Krajna
Karl von Valvasor
Morávia
Friedrich von Schwarzenberg-Sedlec
Szilézia
VIII. Rübezahl
Tirol
Alessandro Gelmini

Az Arcanum tartományai

Ausztria

Az Arcanum közigazgatási központjának a szíve, s jelenleg az uralkodó székhelye, ahogyan Bécs egykor a Habsburg dinasztiáé. A tartomány mondhatni mesterséges kialakításában szerepet játszik, hogy varázslényektől az udvari vadaspark, illetve a házimanók kivételével teljes mértékben mentes, emellett pedig a centralizáció jegyében Bécs, mint birodalmi és tartományi központ nyüzsgő, sokszínű varázsló közösségnek ad otthont. Természetesen az uralkodói negyedbe csak az arra méltók léphetnek be, s nincsen ez máshogy a Habsburg család privát rezidenciáin sem. A származás mindenek felett álló itt, a rang, a hatalom szinte csak alig elegendő ahhoz, hogy a társadalom felső rétege egyáltalán megérinthetővé váljon.

Bécsben található az Arcanum második egyeteme, emellett a közigazgatási intézményeken és a legfelsőbb bíróságon túl a birodalom rendfenntartó erejének alapköve, az Akadémia központja is. A mugliktól rejtett, titkos utcákon járó varázsló könnyen elveszhet a hivatalnokok sokaságában, a bürokraták egyentaláros tömegéből azonban nem csak a praetorianusok hadi uniformisai, és a Habsburg címerrel ellátott büszke varázslók ruhakölteményei tűnnek ki, hanem a híres bécsi művészek is, kik talán először látható vászonként saját testüket alakították festőivé, keltvén ezzel fel a járókelők figyelmét. Pompa és csillogás, rend és rendszer, fontosság és fontoskodás – így jellemezhető leginkább a székesfőváros, ahol a muglik is bepillanthatnak egy-egy csoda számukra szankcionált szeletébe: megtekinthetik Klimt festményeit, melyeken megállító bűbáj rejti el előlük az örökmozgó aranyalkatrészeket, Mozart, Beethoven, vagy Haydn műveit, melyeket
átdolgoztak, hogy a mágikus összhangzat ne szólaljon meg bennük, vagy az ikonikus épületeket, melyek majdnem pontos másai az itteni aranyvérű varázslócsaládok által birtokoltaknak.

A tartomány vezetői címét mindig a Habsburg család tagjai tartották maguknál. A rossz nyelvek szerint annak érdekében, hogy ezt garantálják, csak azok számára adták meg a letelepedési engedélyt a székesfővárosban, akik méltók voltak arra, hogy a családjukba házasodhassanak.

Lakossága:

170 varázsló

Arcanum funkció:

​Uralkodói központ, Közigazgatási központ, Legfelsőbb bíróság, Akadémia, Egyetem

Varázslótársadalom eloszlása:

​Csak aranyvérűek élnek Bécsben

Jelentősebb varázslótelepülések:

​Bécs

Legjellemzőbb varázsló szakmák:

​Hivatásos aranyvérű, ​politikus, jogász, köztisztviselő, művész, praetorianus, muglikkal kapcsolatos szakmák

Aranyvérű családok:

Habsburg, Dassanowsky

Mágikus lények:

Bohémia

Bohémia az Arcanum Észak-Déli határterülete. A kezdetektől fogva ugyanaz a család, Imperator Iohannes és leszármazottai tartották a kezükben az irányítást, adván Archonok hosszú sorát.

Ezen tartomány egyetlen varázsló városa, Prága, melynek neve nem véletlenül jelent “küszöböt”. Még a hetedik században, egy Libuse nevű hercegnő, ki látnoki képességekkel bírt, megállt a Prágára néző dombtetőn, és azt mondta: egy csodaszép várost látok, ami a csillagokig ér, a neve pedig legyen Prága (jelentése küszöb), hiszen itt még a legnagyobb nemesek is meghajolnak majd. Ez a város volt a központja a IV. Károly által létrehozott birodalomnak, és Imperator Iohannes is itt fektette le az Arcanum alapköveit és hatalmának megszilárdítása után, innen vezette tovább birodalmát. Elsőként az Arcanum területén, 1348-ban itt nyílt varázslóiskola, a Clementinum.

Nem meglepő, hogy az itt található varázslóiskola igazi kánaán azok számára, akik elbájolással szeretnének foglalkozni, itt hozták létre az első gólemet, amely a mágia ezen formájának kiteljesedése. Prága elvűbölt asztronómiai óráját is gyakran használják a jósok, sokkal pontosabb jövendölést lehet tőle remélni, mint a teáscsészétől, vagy kristálygömbtől.

Bohémia igazi kincsesbányája az elbűvölt tárgyaknak, amiket bárki aki rendelkezik a megfelelő tőkével, beszerezhet az Arany utcácskából nyíló, a város mágustársadalmának szerves részét képező vásárcsarnokban, ami a város legnagyobb büszkeségévé nőtte ki magát. Itt megtalálható minden mágikus lény, vagy portéka amire a varázsló társadalom egy figyelemre méltó képviselője vágyhat, például a híres asztrómiai óra, az Orloj pontos, működő miniatúráját. Több száz világhírű boltot is találhatunk ezen a vásársoron, például az Édes és Rémes varázslénykereskedés, Gustav Kubík repülő és háztartási eszközök boltja, Karina Valentová messze földön híres Kalap-Kabát öltözködési szaküzlete, valamint azoknak akik nem félnek a sötétebb utcáktól és kétes egyénektől a Lyukas Korsó fogadóban bármiről kaphatnak egy-két bizonytalan tippet. Talán az itt megforduló társaságnak köszönhető, hogy a tengernyi védőbűbáj ellenére egyre több a varázspiacról származó tárgy jelenik meg a muglik között is. Ennek hatására az archon 1987-ben létrehozta a Bűbájügyi Rendészetet, amely tárt karokkal fogadja az Akadémia képzett tanulóit, hiszen generációk óta a varázstalanok védelme egy kiemelkedően fontos kérdése az Archoni tanácsnak.

Aki a terület kevésbé lakott vidékeire tévedne gyakran találkozhat szabadon kóborló mágikus lényekkel, tavak és folyók környékén igen gyakoriak a wodnikok, egy termetesebb férfire hasonlító nyálkás, pikkelyes vízi lények, amik egyes kutatók szerint igencsak kifejlett társadalommal rendelkeznek, habár a gazdag családok úszómedencényi akváriumokban tartott példányai semmi ilyesféle következtetésre nem adtak okot.

Lakossága:

210 varázsló

Arcanum funkció:

​Bevásárlóutca, egyetem, egykori uralkodói székhely

Varázslótársadalom eloszlása:

​diverz, kevés aranyvérű

Jelentősebb varázslótelepülések:

​​Prága

Legjellemzőbb varázsló szakmák:

​oktató, tanuló, boltos, kereskedő, varázstárgy készítő,
csempész, ószeres

Aranyvérű családok:

​von Drazice, Loew

Mágikus lények:

wodnik

Galícia

Galícia a mai Lengyelország központi területein, illetve Ukrajna nyugati részén helyezkedik el. A varázslók mellett a tartomány történetének kezdete óta rengeteg értelmes, varázsképes mágikus lény él a régióban, akik egy része esszenciális szerepet játszik a birodalom életében.

A tartomány goblinjai világhírű kovácsmunkáik mellett híresek az általuk Krakkóban alapított bankról, amely az Ukryty Skarb, azaz az Elrejtett Kincs nevet kapta alapítójától, Aranykobaktól. A pénzintézményben a goblinok mellett természetesen varázslók is dolgoznak, hiszen itt bocsájtják ki az Arcanum hivatalos fizetőeszközét az aranydukátot, illetve az ezüsttallért. Mindkét érmét varázspecsétekkel látják el a goblinok, melynek metódusa Aranykobaktól származik és mindmáig titokként őrzik, hogy a hamisítást megelőzzék. Természetesen a bankárok varázstalan társainkról is gondoskodnak, s az ő valutáikat is mágiával védik, nehogy a kapzsiság által érintett varázslók megpróbálják azokat sokszorosítani. A mágikus pénznemekről mugli valutára való váltás viszont limitált, csak annyit váltanak, amennyire a goblinoknak szükségük lehet. Az aranydukátot, illetve az ezüsttallért a legtöbb varázslóbirodalomban elfogadják, jelenleg egy aranydukát értéke 7 galleon. A bank épülete kívülről nem túl impozáns – egy múzeum, melyet muglik is látogathatnak, azonban varázstalan barátaink azt nem tudják, hogy az érmekiállítás egyik szegletéből mágikus ajtó vezet át a goblinok tárnáiba, melyek állítólag Galícia jórészét behálózzák. Az alagutak építésével, illetve felvigyázásával Aranykobak a Nuberu faj tagjait bízta meg, kik a koboldokra hasonlítanak és rendkívül otthonosan érzik magukat a sötétségben. A bankot jelenleg Aranyfog vezeti, ki Ezüstbajusz fia, ki Aranyszem fia, ki Aranykobak fia.

Moura Encantada néven ismeretes a véla Galíciában, kiknek közösségei néhol a varázslókkal együtt élnek. Egyes pletykák szerint ezen varázslények muglikkal, sőt, még varázslókkal is házasságra léptek, félvélákat hozván így létre. Ezt természetesen az Arcanum törvényei nem tiltják, de a legtöbb aranyvérű család lenézi az ilyen kevertfajú lényeket.

Galíciában található az Arcanum 1362-ben alapított krakkói mágusiskolája, hol átváltoztatástant oktatnak. Itt unorthodox módon kevertfajúakat, illetve varázsképes mágikus lényeket is fogadnak tanulóik között. A tartomány nyíltsága több másik rosszallását váltotta már ki az évszázadok során, folyamatosak a villongások Sziléziával. Legutóbb a szomszédos tartomány egyik mugli nagyvárosába a galíciai mágusok, kik mélyen tisztelik a goblinok munkásságát goblin, illetve házimanó szobrokat állítottak fel. Rübezahl és alattvalói eltávolították volna ezeket, azonban a muglik olyannyira megörültek az új jelenségnek, hogy ezt nem tehették meg.

A tartományban több populista aranyvérű család is jelen van, kik egy megfelelő, Arcanum szintű döntés után támogatnák, hogy Galícia vezetője egy goblin legyen. Ennek erős opponenciája az osztrák kapcsolatokkal rendelkező Taczanowski család, kiknek nézetei sokkal régimódibbak és inkább közelednek a Habsburgokhoz, illetve Rübezahl-hoz. A jelenlegi archon Jan Copernicus, a híres csillagász leszármazottja.

Lakossága:

230 varázsló

Arcanum funkció:

​Bank, egyetem

Varázslótársadalom eloszlása:

​diverz, sok varázslény

Jelentősebb varázslótelepülések:

​Krakkó

Legjellemzőbb varázsló szakmák:

​Előállító szakmák (leginkább fémműves, kovács), oktató, tanuló, bankár, gazdasági szakértő

Aranyvérű családok:

​Copernicus, ​Ślusarski, Taczanowski

Mágikus lények:

goblin, nuberu, véla

Pannónia

Pannónia az Arcanum középső tartománya. Politikailag igencsak széttagolt, öt hasonló társadalmi nyomást kifejtő család harcol az irányításért, az alacsonyabb rendből származó családok pedig szintén nem egységesek. Így alakulhatott ki, hogy a utolsó archon, Esterházy Zsigmond néhány hónapja bekövetkezett halála óta a tartomány vezető nélkül maradt, mivel minden jelenlévő erő saját magára szavazott, s nem volt hajlandó kompromisszumokat kötni.

Balatonendericsen található, a Fekete Kastély, ami mugli kézre került a Nedeczky család kihalása után. A védő bűbájok és elkanászodott kísértetek miatt rengeteg varázstalan halálát követelte a sötét múltú épület. A muglik által elátkozottnak ítélt kastélyt később a magát a tartomány legnemesebb aranyvérűinek tartó Esterházy család vette meg és az ő befolyásuk alatt nyerte vissza régi pompáját a környék. Valóban nehéz kétségbe vonni a család nemesi származását, hiszen családfájukat már az 1100-as évektől számon tartják és az előző Archon is közülük került ki. A Habsburg ház, illetve az Imperator támogatását élvezik és ki is használják  a biztos talajt, hogy újra megkaparinthassák ezt a címet.

 

A legősibb Pannóniai család az Árpádháziak, kik a honfoglalás korától a magyar mugli törzsek irányítói voltak, s sikeresen tértek át a régi, sámánisztikus rendről a kereszténység által jelentett új, kevéssé nyílt mágiahasználatra. Több száz éven keresztül vezető szerepet töltöttek be a tartományban, míg 1883-ban lázadásuk megtorlásként Imperator Radulfus a család varázsképes felnőtt tagjait kiírtatta. Akik életben maradtak, az Alföldön szétszóródva kerestek menedéket. Bő egy évszázad alatt azonban újra elkezdtek erősödni és gyűlöletük a Habsburg ház iránt csak egyre nőtt. Címerállatul választott varázslényük, a turul elképzelésük és próféciáik szerint újra egyesíti régi szövetségeseiket, és sámánjaik dobjai egyre hangosabbak az éjszakában.

 

Miskolc környékén egy, az előzőektől eltérő politikai hatalom lelte meg a számításait. Az Eldon család az 1600-as években vándorolt be Pannónia területére. Azóta szép lassan az egész tartomány kereskedelmére kiterjesztették befolyásukat, mindenről tudnak, ami gazdát cserél, történjen az fehéren, vagy feketén. Eldon Tobar, a család vajdája, kinek vagyonánál csak aranyvérűségét bizonygató szája nagyobb. Egyes, meg nem erősített pletykák szerint családja tartományi határokon átívelő roma kapcsolatainak köszönhetően esszenciális szerepet játszik a Vándorcirkusz néven emlegetett titkos varázslókaravánnal, kik jó pénzért, vagy szolgálatért hajlandóak megosztani titkaikat, tudásukat bármely másik varázslóval – tárházuk pedig állítólag széleskörű, megtalálható közöttük a jóstól kezdve a feketemágusig minden. Létezésük hitelességét megerősíti, hogy a praetorianusok rendszeresen tartanak razziákat, amik mind ezidáig ezek sikertelennek bizonyultak.

 

A Neumann család nem rendelkezik évszázadokra visszatekintő nemesi múlttal és nincs eget-földet megmozgató varázsvagyona sem. Egy budai villában élnek és egy jómódú mugli családnak tűnhetnek első látásra. Részt vesznek a varázstalanok társasági életében, nem egy rosszalló tekintetet magukra vonva ezzel más aranyvérű családoktól, használják a muglik technológiai eszközeit, melyet mások csak elektronikus kacatoknak tartanak. Kerti partijaikon egyre gyakrabban többen jelennek meg mind a két társadalomból és mugliügyi aktivisták egy teljesen új rétegét hozták létre, akik belátják az új kor vívmányainak szükségességét a mágia mellett. Botorság lenne azonban azt feltételezni, hogy a Neumann Tódor Ede által irányított család eltörpül a többi mellett, hiszen a Titokvédelmi Alaptörvény által előírt szabályozásokban rejlő kiskapukat jogászaik folyamatosan megtalálják, minek hála a család mérhetetlen befolyással rendelkezik a muglik között. Egyesek úgy tartják, hogy legelszántabb tagjaik külföldi segítséggel kutatócsoportokat vezetnek, melyek célja a mágia és a technológia ötvözése, mitől azt az eredményt várják, hogy a család neve örökre fennmarad majd a mágusok történelmében. Kétségkívül megvannak a támogatóik mind a varázzsal rendelkezők, mind a varázstalanok világában, de kérdés, hogy elég lesz-e mindez arra, hogy saját elképzelésük szerint szerint formálhassák és az új korba kormányozzák ezt a régi értékeket középpontban tartó területet.

 

Pécsett a Koppenbach család évszázadok óta működteti a Sophiane Varázsnyavaja Kúráló Intézetet. Komoly befolyást gyakorolnak az ősük, Koppenbach Vilmos püspök által alapított Sophiane egyetem területén is, hiszen a család híres-neves gyógyítói legtöbbször az iskola igazgatói is.  Az archoni cím elérése az utóbbi században került a család céljai közé, amikor látták, hogy a többi aranyvérű család túlzott önfejűsége az eredeti cél, a gyógyítás, illetve az oktatás rovására mehet. Mindehhez biztos, hogy szövetségesekre, támogatókra lesz szükségük, tudományos eredményeik és elenyésző vagyonuk ehhez már kevés. Talán azonban összeköthető a szakma a céllal, hiszen bizonyos, hogy nem egy nagyhatalmú betegük volt az évek során, aki hálásan viszonozná hőn szeretett orvosai jószívűségét.

 

Az északi régióban, Pozsony központtal működik az itteni egyetem, alapításában Ilkus Mártonnak segítséget nyújtó Regiomontanus család, kik közül több jós, látnok, csillagász került ki. Tudományos jelentősségüket, csak úgy, mint próféciáikat néhányan megkérdőjelezik, lehet, hogy éppen ezért nem támogatják egyik családot sem, kik archoni címet szeretnének.

 

Az egész birodalmat érintő kérdés az archoni pozíció megüresedése mellett a tartomány kiterjedése és populációja. A magyar aranyvérű családok legtöbbje támogatná, hogy a régiót osszák fel több közigazgatásilag független tartományra, azonban az Arcanum vezetése ezen késésüket eddig nem hallgatta meg. Világos, hogy ezen cél eléréséhez kevés, ha ők egyetértenek, más nagyhatalmú családok támogatását is magukénak kell tudniuk.

 

Pannóniában őshonos a már kihaló félben lévő magyar mennydörgő, amelyet gazdagabb varázsló családok szívesen tartanak őrző-védő kedvencként. A faj magyar gyökereit többen próbálják cáfolni, próbálkozásaikat eddig siker nem koronázta, melyre az Árpádháziak rendre csak a magyarok által alapított Sárkány lovagrendre hivatkoznak, büszkeséggel eltelve.

 

A tartomány déli régióiban él a legendás csodaszarvas, melynek különféle gyógyító hatásokat tudnak be. A muglik legendáiban is megjelenik a lény, de mágikus képességeiről ők keveset tudnak.

Lakossága:

340 varázsló

Arcanum funkció:

Két egyetem, varázsnyavaja kúráló intézet, korábbi uralkodói központ

Varázslótársadalom eloszlása:

Sok aranyvérű család mellett több alacsonyabb származású

Jelentősebb varázslótelepülések:

Alföld, Balaton környéke, Budapest, Miskolc, Pécs, Pozsony

Legjellemzőbb varázsló szakmák:

Politikus, oktató, egyetemi dolgozó, kutató, technokrata, muglikkal kapcsolatos szakmák, varázslény gondozó, tenyésztő, táltos, vándor, kereskedő

Aranyvérű családok:

Árpádházi, Eldon, Esterházy, Koppenbach, Neumann, Regiomontanus

Mágikus lények:

Csodaszarvas, magyar mennydörgő

Szlavónia

A tartomány a mai Szerbia, illetve Horvátország területén található, központja Zágráb.

 

Szlavónia mágikus közössége Ogulin városában található. A régió még mágikus körökben is különleges, hiszen a várost  körülvevő erdőkben és hegyekben számos mágikus lény él, a Titokvédelmi Alaptörvény után ezt is rezervátummá nyilvánították és bűbájjal védik. Ha egy varázstalan a környéken sétál, számára csak egy a szokásosnál színesebb és szagosabb erdő tűnik fel. Persze, sajnos nem működik mindig tökéletesen az elrejtő bűbáj, különösen a saját mágiát használó lényeknél, akik a jó szívű varázstalanoknak is szívesen megmutatják magukat (különösen a gyerekek számára), így ihletve meg rengeteg gyermekrajzot.

 

Klek hegye, mint a szunnyadó óriás, már a mugli legendákban is így ismeretes. Természetesen a tévedések elkerülése végett, fontos jelezni, hogy bár valóban létezik Klek nevű óriás Szlavónia területén, azonban ez véletlenül sem a hegy, hanem a hegyen lakó kisebb óriás törzs vezetője. Az óriások gyakran váltják a vezetőjüket, de őt mindig Kleknek hívják. Mikor megkérdezték, hogy mégis hanyadik Klek, a vezető nem tudott erre a kérdésre válaszolni, mondván, hogy ő Klek.

 

Ám sokszor a bugyuta legendák mögött sötét történetek rejlenek, melyeket próbáltak szépíteni az idők folyamán. Ilyen az Ouglin városa mellett, a legenda szerint minden száz évben egyszer kinyíló barlang, ahová ha belép a bátor ifjú, akkor az ott tartózkodó kígyót megcsókolva, az azonnal csodaszép lánnyá változik.

A valóságban a legenda a Fekete Királynőről szól, aki bár valóban gyönyörű hölgy volt, ám lelke mélyén legalább annyira sötét is. A történelemkönyvek Cillei Borbála néven említik, és annak ellenére, hogy családját a Hunyadiak jóformán kiirtották, ő maga még száz évekkel tovább élt Szlavóniai birtokain. Állítólag több állattal is képes volt megértetni magát, és előszeretettel alkalmazta is eme képességét. Vállán mindig ott ült egy hatalmas varjú, mely csak parancsára várt, hogy bárkit halálra csípjen, és karmoljon, aki felbosszantotta őt. A legendabéli barlangban fekvő kígyót pedig legkedvesebb állatai, a baziliszkuszok ihlették. Máig is több hatalmas példányról számolnak be, melyek olykor előmerészkednek a Klek hegy gyomrából, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a Szlavóniában őshonos családok sarjai közt nem ritkaság, ha valaki párszaszájúként születik, noha sokan ezt próbálják inkább titokban tartani. Nem tudni, hogy a Fekete Királynő tenyésztette-e ki ezt a förtelmes fajt, vagy csupán szívesen foglalkozott velük.

 

Állatai mellett tán csak a bájitalok főzése, kísérletezése kötötte le jobban. Elmélyült az alkímia tudományában, és nem vetette meg a már akkoriban is sötétnek tartott mágiaformákat sem. (Bár kevesek számára ismeretes, de hosszas levelezéseket folytatott Mardekár Malazárral, és büszkélkedett vele, hogy egy Britanniai látogatása alkalmával ajándékba vitt neki egy baziliszkuszt is, noha Britannia területén mindezidáig senki nyomát sem látta hasonló lénynek.)

Zágrábban a Princeps Schola Amatorii iskola tanóráin, és kutató laboratóriumaiban sok esetben máig is az ő feljegyzéseit, és eszközeit használják, és tanítják, mivel forradalmi felfedezései és újításai voltak szinte minden területen, amivel mélyebben foglalkozott. Csak kevesen tudják, hogy fennmaradt jegyzeteinek nagy részét még így is csupán szigorú ellenőrzés mellet az egyetem zárolt részlegén kutatják.

 

Gyakran fogadott tanítványokat  (rossz nyelvek szerint ezek mind szeretői voltak), ám nincs róla biztos adat, hogy bárki is “lediplomázott” volna tanításai után, mivel a Fekete Királynő könnyen gerjedt haragra, és említettük már, mi lett azoknak a sorsa, akik akár csak felbosszantották őt.

Végül az 1600-as évek derekán őt is elérte a vég. Nem sokkal ezután alapították meg a Zágrábi egyetemet, ahol főleg az ő felfedezései alapján végre rendszerezett, elfogadott formában tanították a bájitalok tudományát, valamint az alkímia bizonyos formuláit.

 

Ezzel egyidőben kezdték el kissé higítani, elmosni  a Fekete Királynőt övező sötét legendákat is. Egyeseket feledtetni próbáltak, mások helyére bugyuta meséket írtak kutakról, melyek megszépítik a lányokat, kik a vizéből isznak, meg csókra királynővé változó kígyókról.

 

A kialakítani kívánt szép képet megőrzendő máig virágzik a környéken szerelmi bájitalok és szépítő szerek köré épített iparág, de emellett mindenféle csodaszert előállítanak a régió főzőmesterei, csak épp bizonyos főzetekért jól kell tudni, kihez forduljon az ember.

 

Szlavóniában a feljegyzett varázslók többsége Zágrábban, kis részük pedig  Ouglin városában és a környékén él. Rezervátumaiban nincs hiány a mágikus élőlények pásztoraiból és tenyésztőiből, ahogy a bájitalhoz értő varázslókat is örömmel fogadják.

Lakossága:

230 varázsló

Arcanum funkció:

Egyetem, Lényrezerátum, Kutatóintézet

Varázslótársadalom eloszlása:

Diverz.

Jelentősebb varázslótelepülések:

Zágráb, Ouglin

Legjellemzőbb varázsló szakmák:

Varázslény kutató, Bájital fejlesztő, Tanár

Aranyvérű családok:

Mesić, Bánschák, Benedits

Mágikus lények:

Óriások, Baziliszkuszok, és számtalan apróbb, veszélytelen lény: doxi, dugbog, hippogriff, nogtail, puffskein

Transylvania

Erdélyt és Magyarországot a történelem során nehéz volt külön említeni, hiszen sok esetben ugyanazokat a nézeteket képviselték, különösen ha a Titokvédelmi Törvény betartásáról, vagy a Habsburg uralom elleni lázadásról volt szó.

 

Sajnos a muglik számára is ismert legendák száma a környéken szinte már túlságosan magas, ha az ember egy törvénytisztelő varázslónak tartja magát… Erdély varázstörténelmének kiemelt pontjai így pont úgy vonzzák a mugli látogatókat, mint a mágiával rendelkezőkét.

 

A Szent Anna tó helyén lévő két hegy és a rajtuk lévő két vár, miben két gonosz testvér lakott, nem is áll messze a valóságtól. Valóban állandóan rettegésben tartották a varázstalan társaikat, bár ezt a leírások szerint nem mindig szándékosan tették. Sajnos a versengés köztük olyan nagy volt, hogy elfeledkeztek arról, hogy más varázslók is lakják ezt a környéket. Így mikor Anna a boszorkány elátkozta őket, a hosszú évek folyamatos balszerencséje alatt a két testvér vára összeomlott, a hegyeket a víz elárasztotta és így született meg az Anna tó, mely most is viseli a bátor boszorkány nevét. Szerencsére a mugli betudták ezt “szent” csodának és cselekedetnek, így sikeresen elsimították elődeink ezt az igencsak kényes ügyet.

 

Reménykedhetnénk, hogy itt abba is marad a sor a muglik által is ismert, bár nem a teljes valóságot tükröző történetekkel, azonban akkor elfeledkeznénk Tarkő a boszorkány legendájáról, nem említenénk meg a tordai szakadék illuzió mágiáját, próbálnánk elfeledni a fekete mágus Pied Pipper állítólagos gyerekrablási kíséreteit — ki furulyát használt pálca helyett és így a muglik azt hitték, hogy a furulyaszó az, ami a gyerekeket kilopja tőlük éjszakánként.

Nem mondanánk, hogy Erdély a sötét mágia fellegvára, de meglepően sok fekete varázsló kerül ki innen.

 

Erdély egyik falucskája, Sibiu arról is ismeretes, hogy egy hidat állítottak fel a törvényhozás megsegítésére. A híd alapjait Verita Serummal keverték, így aki áthalad rajta az csak az igazat tudja mondani.

 

Természetesen Erdélyről a varázstalanoknak elsősorban a vámpírok jutnak az eszükbe teljesen helyesen, hiszen az Arcanum második legnagyobb vámpír-otthona található ezen a területen, Törcsvárban. Az utóbbi években pedig kifejezetten a legnépszerűbb, mind a vámpírok, mind a varázslók, mind a muglik körében. Gyakorta rendeznek fesztiválokat, ahol a vámpírok teljesen el tudnak vegyülni a beöltözött Drakulák között. Az, hogy mindeközben vajon sérül-e bármilyen alaptörvény, sajnos nem dokumentált. Azonban az biztos, hogy többen kerülnek ilyen események után, szédülés miatt kórházba. Pletykák kaptak szárnyra arról, hogy Hans Corneel de Roos holland származású mugli író helyesen pozícionálta a Călimani-hegységbe Dracula gróf hírhedt várát, hiszen az ikonikus vámpír nemcsak, hogy ezen földet tapossa még mindig, de teljes szövetségre lépett a Báthori és Bocskai családokkal, akik elrejtették lakhelyét, s rendszeresen részt vesznek véres báljain, ahol hatalmuk visszaállítására irányuló terveiket szövik.

 

A lázadás után a rendet az Imperator által ide küldött von Wohlgemuth család megszilárdította, így a rengeteg szabados legenda mellett Erdélyt inkább a pálcakészítés és a pálcakészítők miatt ismerjük, hiszen az erdeiben több olyan fa is megtalálható, amely Arcanum egész területén nem. Még a nagy pálcakészítő, Olivander is gyakran innen importál faanyagot a pálcáihoz. A leghíresebb erdélyi pálcakészítő a torockói műhely tulajdonosa, Váradi Ignác.

 

Kolozsváron található az Arcanum bűvölések oktatásáért felelős intézménye. A lázongások során többször került kétséges helyzetbe, azonban ekkor fekete maszkos, hosszú csuhás varázslók védték meg az egyetemet, oktatókat, illetve a diákságot, hogy egy olyan konfliktus, mely még nem kell, hogy érintse őket, ne kerüljön életükbe. Az egyetem történetének feljegyzéseiben ezen alakok többször megjelennek, ahogyan Pécs, illetve Pozsony környékén is.

Lakossága:

210 varázsló

Arcanum funkció:

Egyetem, vámpír-otthon, pálcakészítés

Varázslótársadalom eloszlása:

Nagyrészt aranyvérű családok

Jelentősebb varázslótelepülések:

Kolozsvár, Brassó

Legjellemzőbb varázsló szakmák:

Pálcakészítő, erdőgazda, mágikuslény gondozó, birtokgazda, főállású aranyvérű, kutató

Aranyvérű családok:

von Wohlgemuth, Báthori, Bocskai

Mágikus lények:

Nincs kiemelkedő kolónia, csak elszórt egyedek, például sárkányok közül a romániai hosszúszarvú és ukrán vasgyomrú sárkányok.

Bánság

Magyarországtól dél-keletre, a mai Románia, illetve Szerbia területén található meg a Bánság. A mugli történelemben többször cserélt gazdát, a valós történelemben azonban közel tökéletesen látta el feladatát, mint előretolt helyőrség, mi az Arcanum belső területeit délről őrzi, hiszen csupán a Kara Ay (a mágikus oszmán birodalom) varázslói voltak képesek egyszer, egy rövid ideig átkelni rajta.

 

Népességét tekintve sokszínű, de leginkább magyar, erdélyi, illetve szláv varázslók lakják.

A védőmágia, illetve a mágikus építészet remekművei találhatóak meg a tartományban, melyek mágikus védműveket, gátakat állítanak fel, ezzel alakítva a régiót a birodalom kapujává. Akik legálisan érkeznek az Arcanumba, először a Bánságba kell, hogy menjenek, ahol határvédelmi ellenőrzésen esnek át, mielőtt belépési engedélyt kaphatnának a birodalomba.

 

A tartományban kialakított centrális hop-hálózat tömeges utazási lehetőséget biztosít a belépést nyert utazóknak az Arcanum jelentősebb városaiba. Természetesen ezen “kapuk” vészhelyzet idején a tartományi archonok, illetve az imperator által lezárhatóak.

 

A tartomány történelme során egy-egy aranyvérű család irányítása alatt állt, azonban ezen családok egytől-egyig kihaltak. Volt, amelyik erőszakos véget ért, de a legutolsó ilyen, a Kardos család egyszerűen örökös nélkül maradt a 20. század közepén. Néhányan egy nagyon erős átkot, többen a kis tartományból irányított határvédelem feladatának súlyát sejtik ennek hátterében, bizonyítást még egyik teória sem nyert. Azóta a régió politikai irányítása teljes egészében a katonai hierarchiát tükrözi, így az archoni címet a helyőrség legtapasztaltabb tagja birtokolja. Gyakori szokás, hogy egy-egy nemesi család (rossz nyelvek szerint renitens) tagjait küldi a Bánságba e megtisztelő feladat elvégzésére. A jelenlegi tartományúr Krasnics Sándor praetorianus praefectus, aki a Határőrség vezetője immár fél évszázada.

Lakossága:

30 varázsló

Arcanum funkció:

Határőrség

Varázslótársadalom eloszlása:

Nincs aranyvérű család, militáns hierarchia.

Jelentősebb varázslótelepülések:

Temesvár.

Legjellemzőbb varázsló szakmák:

Katona, védő varázslatok, térmágia specialistája, építész.

Aranyvérű családok:

Mágikus lények:

Bosznia és Hercegovina

Magyarország déli szomszédja, melynek területe egészen az Adria partjáig tart. A varázslónépesség ezen tartományban nem túl magas, melynek okát egyrészt az Arcanum történelmében, illetve a vidék mugli szempontból jelentős török megszállásában kell keresnünk, amikor több varázsló is elhagyta a régiót, hogy a háború negatív hatásait elkerüljék.

 

Emellett közrejátszik a jelenségben, hogy Bosznia területén helyezkedik el a birodalom legnagyobb mágikus anomáliája, mely jelenleg is vizsgálat alatt áll. A Szarajevótól észak-nyugatra található hatalmas képződmény leginkább egy piramisra emlékezteti az arra tévedőket, és a tudományos, mágia-, illetve varázslótörténelmi érdeklődés középpontjában áll több évszázada. Az eredményeiket az egyes kutatócsoportok, tartományok tudósai nem mind publikálták, így csak annyi biztos, hogy a képződmény több kilométeres környékén nem működik a hoppanálás, illetve a közvetlen közelében a varázslatok nem megfelelően működnek. A piramis vizsgálata az utóbbi években túlzottan felkeltette a muglik érdeklődését, így a tartomány archonjának közbe kellett avatkoznia és elrendelni a vizsgálatok időleges felfüggesztését, hivatkozva arra, hogy Arcanum szintű döntésre van szükség a lelet, illetve az anomália további feltárásához…

 

Bosznia déli része, ennek ellenére nagyon népszerű a kontinens belsejéről származó varázslók körében. Természetesen nem csak a kevés tengerparti szakasz, hanem az annak a környékén az erdőségekben élő, illetve oda telepített lények, és vendéglátóipari egységek, vicc-boltok, illetve szórakoztató központok is felelősek ezért, így alakulhatott ki, hogy temérdek gazdag varázslócsalád birtokol villát Bosznia ezen régióiban, ahova a kevésbé tehetősek is szívesen járnak üdülni.

 

Ezen a területen őshonosak a cukorka-tündérkék, kikkel nem egyszer találkoztak varázstalan emberek is, akiknek a varázslények édességet ajánlottak fel. A muglik történeteiben megjelenő tündérek mesébe illőek, az általuk ajánlott édesség pedig olyan finom, hogy az semmi máshoz nem hasonlítható. A valóság kissé kiábrándító, hiszen a lények bár kicsik, alakra inkább hasonlítanak egy jóllakott méhruhás pixire. Az általuk készített édesség pedig mély álmot hoz az azt elfogyasztó emberre (legyen az varázstalan vagy varázzsal rendelkező) és míg áldozata alszik, a cukorka-tündérke hajszálakat vagy szőrszálakat lop az emberekről, állatokról, amikből pedig otthonaikat építik. A titokvédelmi alaptörvény betartása miatt később rezervátumot hoztak létre számukra. A varázslény által készített édesség és az abból készült feldolgozott árucikkek a tartomány fontos exporttermékei, azonban azok hatóanyagtartalmát szigorúan szabályozzák, mivel kutatások kimutatták, hogy bár mély, békés álmot eredményez, de nagy mennyiségben függőséget okoz. Az archoni hivatal cáfolja, azonban Bosznia bizonyos illegális boltjaiban vásárolható még az eredeti édesség, amit a cukorka-tündérek készítettek, illetve a híres-hírhedt Abszolút Pixint. Az ilyen boltok gyűjtőhelye a Cheren Bazár, melyet időről-időre próbálnak megtalálni, s felszámolni a hatóságok, de idáig sosem jártak sikerrel.

 

A varázslók kisebb falvakban élnek, ezek többségét a helyi aranyvérű családok igazgatják, akik közül általában a legtehetősebb birtokolja az archoni címet. A jelenlegi tartományúr tehetséges kereskedő, érti mind a muglik, mind a varázslók igényeit, és egyszerűen mintha teremtené a pénzt. Nem is véletlen, hogy annak ellenére, hogy nem aranyvérű család tagja, mégis megválasztották a tartomány vezetőjének. A hivatalba lépésének idején felmerültek olyan ellenzéki hangok, melyek az új archont magas szintű korrupcióval, szervezett bűnözéssel illetve illegális üzérkedéssel vádolták, azonban ezeket eloszlatta az általa önkéntesen felvállalt vizsgálat, mely semmi törvénybe ütközőt nem talált.

Lakossága:

180 varázsló

Arcanum funkció:

Mágikus lény rezervátum

Varázslótársadalom eloszlása:

Több kisebb falu, rezervátum, üdülőövezet, szórakoztatóövezet

Jelentősebb varázslótelepülések:

Legjellemzőbb varázsló szakmák:

Mágikus lény gondozó, italkészítő, boltos, kereskedő, vendéglátós, csempész, muglikkal kapcsolatos szakmák, alvilági szervezetek, piramis-kutatók.

Aranyvérű családok:

Hadžić, Hercegović

Mágikus lények:

Cukorka-tündérek, golden snidget

Dalmácia

Az Adriai-tenger keleti partján húzódik Dalmácia csodás tartománya. Sokáig nem volt nagy szerepe az Arcanum mindennapjaiban, és lakói most is szeretnek békében meghúzódni, habár a békés nem mindig egyenlő a csendessel.

 

Dalmácia tartománya mára az Arcanum legnépszerűbb luxus nyaraló övezetévé nőtte ki magát, és ezt a hullámot majd minden lakója meg is lovagolja. Bár a csodás szigetvilágon egy kisebb villa is mesés vagyont ér, az igazán nagy varázslócsaládok (nem csak az Arcanum tartományaiból) jóformán nem engedhetik meg maguknak, hogy ne legyen itt saját csodás kastélyuk, hozzá tartozó szigetekkel.

 

A tartomány fél évezrede az Erdődy család kezén van, s egyszer sem volt rá példa, hogy ne a vérvonal örököse nyerte volna el az Archon címet, annak ellenére, hogy mindig vannak, akik kétségbe vonják a család vérének tisztaságát. Meg kell hagyni, van némi igazságalapja a kétkedő hangoknak, hisz a család tagjai mindig büszkén emlegették, hogy egyik ősük egy sellőt vett feleségül, és különös frigyükből származtatják családjukat, de az már vagy 800 éve történt, és azóta gondosan ügyelnek arany vérükre, bár a család hölgy tagjai közül sokan máig is képesek a tengerbe merülve sellővé alakulni az animágusokhoz hasonló módon.

 

Persze ez a kérdés eltörpül az Erdődy család roppant vagyona mellett, melyet az évszázadok során halmoztak fel. Az Erdődyek a török hódoltság után különböző módokon a saját kezükre kezdték játszani a tartomány elhagyott, vagy lerombolt várait, kastélyait. Ezeket aztán kiábrándító bűbájjal kezelték, hogy a muglik számára ne tűnjenek fel a változások, majd pompázatos módon felújították őket, és eladták, vagy bérbe adták a legrangosabb aranyvérű családoknak. Persze maguk az ingatlanok mit sem értek volna a nemesség ezen rétegének, de emellé olyan színvonalas programokat és látványosságokat társítottak, melyek irigységgel töltötték el mindazokat, akik nem engedhették meg, hogy részesei legyenek a fényűzésnek.

Vízalatti rezervátumokban káprázatos lényeket tekinthetnek meg, a Primošteni Opera Dalmatica világhírű vízalatti termébe a legtehetségesebb sellő előadók úsznak fel napi rendszerességgel, versenyek és fogadások várják a hazárdírozni vágyókat szárazon és vízen, a legváltozatosabb lényekkel, vitorlás versenyekkel, ahol a versenyzőknek a szelet kell irányítani, hogy minél gyorsabban haladjanak… Se vége se hossza az elit programoknak, melyek jogdíjai mind az Erdődy család kezében futnak össze.

 

A tartomány varázsló népessége is szinte kivétel nélkül beállt a szórakoztató iparág sodrásába. Bűvös ékszerek készítésében élvonalban járnak, mivel a vízi rezervátumok dolgozóinál bevett szokás, hogy ha a nap nagy részét varangydudva, vagy valamilyen lélegeztető bűbáj hatása alatt a tenger mélyén töltik, munkájuk mellett gyöngyritkaságok után kutatnak, vagy a sellőkkel üzletelnek egzotikus mélytengeri kristályokért cserébe.

 

Dalmácia felhőtlen kereskedelmi viszonyt ápol a boszniai szomszédsággal, így helyben ki tudják szolgálni a szórakozni kívánó nemesség legvadabb vágyait, legyen szó különleges italokról, vagy a mámorkeltés bármely egyéb formájáról. Van egy mondás, mely szerint ami Dalmáciában történt, az ott is marad, ezt alátámasztandó pedig mindenki, aki a nemeseket szolgálja ki a tartományban, megszeghetetlen esküt tesz, hogy semmit nem ad tovább senkinek, abból, amit munkája során megtudott róluk.

Lakossága:

90 varázsló

Arcanum funkció:

Aranyvérű családok üdülőhelye, tengeri rezervátum, szórakoztató ipar

Varázslótársadalom eloszlása:

Az Erdődy család mellett csupán egy-két generációs aranyvérűek, sárvérű család nincs.

Jelentősebb varázslótelepülések:

Primošten, Zadar

Legjellemzőbb varázsló szakmák:

Lénygondozó, kereskedő, mutatványos, művész.

Aranyvérű családok:

Erdődy

Mágikus lények:

Sellők, és tucatnyi értelmes vízi faj.

Krajna

A tartomány a mai Szlovénia területén található az Alpok hegyei között megbújó hegyes-völgyes régió.

 

Krajna a világ első vámpír-otthonává nőtte ki magát, amely alkalmas arra, hogy a vámpírok igényeit kielégítse, azonban a muglik elől védje (illetve a muglikat védje). Az itteni varázslók azon dolgoznak, hogy azon vámpírokat, kik az intézmény kötelékébe tartoznak, megfelelő körülmények között kezeljék úgy, hogy varázstalan társaink azt ne szenvedjék meg. Krajna vámpír otthona azonban súlyos válságba került a sokkal szabadosabb gondolkodású Erdélyi vámpír otthon miatt. Krajna vámpír-otthonának az alapítója, Johann Weikhard von Valvasor volt, kinek szobra most is megtalálható az épület előtt. Johann rendkívüli barátságban állt az általa írt könyv főszereplőjével, az első itt feljegyzett vámpírral, Jure Grandoval.

 

A vámpírok mellett Krajna tartományában a sárkány, mint szimbólum több helyen is megjelenik, mind fizikailag, mind a legendáriumban. A muglik között élnek történetek barlangokban nyugvó sárkányokról, melyeket a tartományban élő varázslók is kutattak már. Ez idáig nem találtak bizonyítékot arra, hogy a magyar mennydörgő faj eredeti származási helye ezen régióban keresendő.

 

A tartomány jelenlegi archonja von Valvasor leszármazottja, aki nehéz helyzetben van, hiszen protezsáltjai folyamatos elvesztésével kutatása, és családjának jelentőssége egyre csökken az Arcanumon belül, s veszélybe kerülhet irányítói pozíciója a szláv egységet szorgalmazó Lončar családdal szemben.

Lakossága:

130 varázsló

Arcanum funkció:

Vámpír-otthon.

Varázslótársadalom eloszlása:

Diverz.

Jelentősebb varázslótelepülések:

Ljubljana

Legjellemzőbb varázsló szakmák:

Kutató, vámpír szakértő, erdőgazda.

Aranyvérű családok:

von Valvasor, Lončar.

Mágikus lények:

Vámpírok és állítólag sárkányok.

Morávia

A csodálatos dimbes-dombos vidéken nem is gondolná a gyanútlan járókelő, hogy az Arcanum legkísértettebb, legtöbb ártó szándékú varázslénynek otthont adó területe. Varázstalan társaink itt többször álmodnak rémeket, vélnek szörnyet felfedezni a sötétségben megbújva, de természetesen az igazságtól messze járnak, erről a majd fél évezrede egyeduralkodó Schwarzenberg-Sedlec család folyamatosan gondoskodik a tartományban. Ha valaki Morávia titkaira kíváncsi, a varázslótörténelem sötétebb évszázadaiban kell elmerülnie, olyan feljegyzéseket keresve, melyek mára talán már mind Sedlec csontkatedrálisának mélyén vannak hét lakat alatt elzárva.

 

Egy valami biztos: a tartományban nem működik a hoppanálás, csupán az arkhóni család rendelkezik néhány zsupszkulccsal, mely az Arcanum egyéb közigazgatásilag fontos városaival köti össze az elszigetelt uradalmat. Mindez tökéletesen indokolt, hiszen a birodalom egyetlen mágikus börtöne a Brno városában található Špilberk vár, melyet a tartományúr családja és alkalmazottai tartanak felügyeletük alatt. A sötét történelmi múlttal rendelkező erődítményt bár látogatják a muglik, egyikük sem tud a mágiával elrejtett, félelem és szenvedés által átitatott régi tornyok létezéséről, melyeket szemük elől elrejt a temérdek védőmágia. Csupán az esténként egyszer-egyszer hallható rémes sikolyok azok, melyek átütik ezen álcát…

Lakossága:

Kb. 40 fő szabad varázsló, ismeretlen számú rab.

Arcanum funkció:

Börtön (Špilberk vár).

Varázslótársadalom eloszlása:

Egyetlen aranyvérű család, illetve alkalmazottaik, rabok.

Jelentősebb varázslótelepülések:

Brno (Špilberk vár), Sedlec.

Legjellemzőbb varázsló szakmák:

Mágikus lény kutató, egyéb kutató, katona, politikus.

Aranyvérű családok:

Schwarzenberg-Sedlec

Mágikus lények:

Domovoi, Nocnista, Rusalka, egyéb.

Szilézia

Szilézia a mai Lengyelország, illetve Csehország és Németország közötti, az Oder folyó partján elhelyezkedő régió. A környéken rengeteg a természeti erőforrás, mely a varázslók számára is hasznosítható.

 

Rübezahl legendája meghatározza a vidéket, ki a muglik szerint egy alakváltó hegyi szellem. Azt már csak mi, a mágia ismerői tudjuk, hogy az illető egy nagyhatalmú mágus volt, ki kissé talán megháborodott, azonban egy kisebb falut igazgatott a Bohémia és Szilézia között húzódó hegyvidéken, ahol bányászati, illetve fakitermelési tevékenységet folytatott, melyek végtermékét eladta, hasznosította. Ezen munkálatok azonban alantasak voltak a varázslóközösség számára, így domesztikálták a környékbeli, ekkor barbár, egymással viaskodó manótörzseket, házimanókat hozván létre így, kiket azóta szaporítanak és az egész Arcanum területére exportálnak innen.

 

Mivel Rübezahlnak hatalmában állt az időjárás befolyásolása, örökösei továbbra is több-kevesebb sikerrel kutatták ezt a területet, nem véletlenül hoztak létre itt egy olyan kutatóállomást, amely elsősorban ezen mágikus erőket kutatja.

 

A tartományban azóta is Rübezahl leszármazottai uralkodnak, a jelenlegi tartományúr a VIII. Rübezahl nevet vette fel, amikor megkapta az archoni pozíciót. A régió politikailag egységes, az itt élő két aranyvérű családot a közös érdekek, illetve a Galícia irányából feltámadó populista irányvonal mind a mai napig azonos oldalon tartja. Pletykák szerint ezt elősegíti, hogy a három család tagjai körbeházasodnak egymással. Az alacsonyabb rangú varázslók, kik a helyi kutatásokban vesznek részt sok esetben más nézeteket képviselnek, de szavuk ezidáig nem kapott megfelelő támogatást.

Lakossága:

80 varázsló

Arcanum funkció:

Időjárás befolyásoló kutatóintézet, Manódomesztikáló intézet, Termelőegységek.

Varázslótársadalom eloszlása:

Diverz.

Jelentősebb varázslótelepülések:

Rübezahl.

Legjellemzőbb varázsló szakmák:

Kutató, Erdőgazda, Bányagazda, Manótenyésztő, Előállító szakmák.

Aranyvérű családok:

Rübezahl, Angelus Silesius.

Mágikus lények:

Házimanók.

Tirol

Az Alpok hegyvidékeibe nyúló tartomány mindig is rengeteg varázslénynek adott otthont. Ezen állapot azóta sem változott, sőt, a Habsburg család hatalomra kerülését követően az Imperator egy távoli rokonára bízta a tartományt, ahová még több bestiát telepítettek be, általuk őrzött pajzsállamot hozva így létre Ausztria nyugati szomszédságában. A következő századokban a tartomány jelentős részét rezervátummá nyilvánították, s ez volt az első ilyen az Arcanum történetében. Az Alpok magasabb, gyakran hósapka fedte részein őshonos a jeti, illetve egyéb óriások mellett dokumentált a krampuszok jelenléte.

 

Az itt élő varázslók, nem tagadják, de nem is erősítik meg, hogy a közük lenne az Egetmann felvonuláshoz, amely a legnagyobb turista attrakció, annyi azonban biztos, hogy a krampuszok ihlették a nagy sikerű fesztivált. Az Egetmann fesztivál, hasonlatos a magyar busójáráshoz.

 

Tirol ugyan mindig is különálló terület volt, azonban gyakran a Habsburg varázslók rokonai kaptak itt várakat, így egyes szóbeszédek alapján a korrupció nem ismeretlen Tirol városaiban. Tekintve a tartomány országhatárokon átívelő mivoltát, az aranyvérű családok nemzetisége diverz – osztrákok, olaszok. A jelenleg tartományúri pozíciót birtokló olasz Gelmini család a Habsburgoktól eltérően kevéssé elzárkózó, rengeteg mágikus lényeket kutató varázsló érkezett az utóbbi évtizedekben Tirolba, s telepedtek le itt az egyes rezervátumok közelében.

 

A legtöbb varázsló falvakban él a tartományban, melyek a lényrezervátumok közvetlen közelében helyezkednek el. Ez alól csupán a Habsburg család helyi ága kivétel, kik Innsbruck városában élnek.

Lakossága:

80 varázsló

Arcanum funkció:

Mágikus lény rezervátum.

Varázslótársadalom eloszlása:

Diverz, azonban a társadalom helyileg elkülönített. Innsbruck (Habsburg-Tyrolean), falvak (többi varázsló).

Jelentősebb varázslótelepülések:

Innsbruck.

Legjellemzőbb varázsló szakmák:

Mágikus lény kutató, gondozó, kitermelő, rendfenntartó, muglikkal kapcsolatos szakmák

Aranyvérű családok:

Gelmini, Habsburg-Tyrolean.

Mágikus lények:

Jeti, krampusz, óriás.